2013 ABN AMRO; Beveiliging ABN AMRO, analyse rapportages leveranciers

ABN Amro

Functie: Business analist

Periode: 2013-Q1 – 2013-Q3.

Verantwoordelijkheden:

  • GAP analyse bestaande versus gewenste rapportage.
  • Verrichten van onderzoek naar inhoud, opmaak en processen rond rapportages.
  • Opzetten van nieuwe rapportages, doorvoeren proceswijzigingen bij leveranciers en intern.

Middelen: Excel, Access, Visio, ISO27001/2, RCF, AIM.

Denk aan de omvang en complexiteit van een multinational zoals ABN AMRO en probeer u voor te stellen hoe complex het doorvoeren en toezien op wet- en regelgeving is. Voeg hier externe leveranciers als KPN, Getronics, Verizon, Cognizant, Infosys en Tata Consulting Services aan toe en het beeld begint al wat te dagen.

Door allerhande omstandigheden is en wordt het steeds belangrijker dat bedrijven – en hun toeleveranciers – voldoen aan wetgeving, richtlijnen, beleid, eisen en wensen. Dat is al niet zo heel eenvoudig en de praktijk is nog net een beetje ingewikkelder. Hoe breng je duidelijk in beeld wie in zo’n grote organisatie ergens precies aan moet voldoen en hoe ga je dat bewijzen? Wie gaat zeggen dat het bewijs afdoende is en laat zien dat je in control bent?

Met vaststellen van KPI’s in een contracten ben je er niet, je zal dieper in de organisatie – vaak op afdelingsniveau – afspraken moeten maken over afstemming, inhoud, rapportage, leverdata van gegevens enzovoorts. Daarnaast moet je niet uit het oog verliezen dat het hier gaat om waardevolle gegevens, niet om het voldoen aan de wetgeving omdat dat nu eenmaal verplicht is gesteld.

Beveiliging ABN AMRO is natuurlijk belangrijk voor alle betrokkenen, afgezien van boetes die banken kunnen krijgen is schade van reputatie misschien nog wel belangrijker. Geld wordt elk jaar verdiend, boetes kunnen worden afgetrokken van de winst maar naamschade is niet 123 goedgemaakt. Ook hier geld het gezegde uit de marketing: vertrouwen komt te voet en gaat te paard.